"Erzurum Davos'tan daha iyi olacak"

Ahmet Davutoglu croppedDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 2011 Kış Oyunları'nın yapılacağı Erzurum'un Davos'tan daha iyi bir noktaya geleceğini söyledi.

İKRAM TEKMANLI - AHMET UMUR ÖZTÜRK - OKTAY FANİ / ERZURUM

Yenilenen bir okulun açılışında çocuklarla 'çak' yapan Bakan Davutoğlu, "Ortadoğu, Kuzey Kafkasya, Orta Asya kavşağındaki Erzurum'u önemli bir merkez haline getireceğiz" dedi.

Geleneksel Büyükelçiler Konferansı'nın üçüncüsünün Erzurum bölümü ile 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için yaptırılan tesislerin açılış törenine katılmak için kentte bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve 150 büyükelçi, kapanış toplantısı sonrası kentte bir dizi gezi ve incelemede bulundu.

İlk olarak Dadaşköy semtinde yaklaşık 110 bin lira harcanarak yenilenen Dadaşköy İlköğretim Okulu'nda Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği'nin yaptırdığı 22 bilgisayarın bulunduğu bilişim teknolojileri sınıfını açan Bakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, burada öğrencilerle sohbet etti. Çocuklara Erzurum Kongresi ve Nene Hatun'la ilgili sorular soran Bakan Davutoğlu, doğru cevap veren öğrencilerle 'çak' yaptı. Okul çıkışı öğrenciler ve öğretmenlerle hatıra fotoğrafı çektiren Bakan Davutoğlu'na
Vali Sebahattin Öztürk, Oltu taşı kol düğmesi hediye etti.

Okulun ardından Vali Sebahattin Öztürk makamında ziyaret eden Bakan Davutoğlu ve büyükelçiler, tarihi binlerce yıla dayanan Erzurum'un Türk siyasi ve politik yaşamında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Vali Öztürk'ün hediye ettiği Oltu taşı tespihi inceleyen Bakan Davutoğlu "Müzakerelerde ya sabır çekeriz" diye espri yaptı.

Valilik ziyareti sonrası Vali Öztürk'le birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'i ziyaret eden Bakan Davutoğlu, belediye binası girişindeki Er-Miniatürk'ü gezdi. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'i ziyaret eden Bakan Davutoğlu, Küçükler'in 'Erzurum, gelecekte Davos gibi olabilir' sözü üzerine, "Davos küçük gelir. Davos dediğimiz yer, küçük bir köy. Erzurum ise Kuzey Kafkasya'dan Orta Asya'ya ve Ortadoğu'ya kadar merkezi konumda olan bir şehir. Hedefleriniz büyük olacak.

Burayı dünyanın önemli bir merkezi haline getireceğiz. Çevre ülkelerdeki büyükelçiler, şimdiden Erzurum için neler yapacaklarını düşünmeye başladılar bile" diye konuştu.

Vali Sebahattin Öztürk'ün Uzundere'deki Öşvank Kilisesi'nin Uzundere'ye bağlı Çamlıyamaç Köyü'ndeki Öşvank Manastırı'nın Gürcistan için önemli olduğunu hatırlatması üzerine Bakan Davutoğlu, "Orayla ilgili protokolü biliyorum. Aziziye'yi görmeden olmaz. İkisini birlikte yapalım" dedi.

Ziyaret sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Davutoğlu'na semaver ve Oltu taşı tespih, Bakan Davutoğlu da çini bir tabak hediye etti.